No deuria tenir més de deu anys quan em va caure a les mans un exemplar de « Les proses bàrbares » de Prudenci Bertrana. Fou un exercici de lectura que m´enfrontava per primera vegada amb una prosa realment bàrbara, salvatge, orfa d´arguments… Poètica. Potser fou també la primera vegada que, de manera conscient, m´adonava de que llegia en una llengua que era la meva i de la que després m´enamoraria malgrat em prohibíssin escriure-li cartes d´amor. I vaig començar a prendre consciència de que la prosa ben escrita podia ser més poètica que els versots. I que també hi havia la Poesia amb majúscula; un altre món.
En un artricle titulat “Collserola s´ofega” de Josep Moner (“Excursionisme” U.E.C., setembre/octubre 2008) llegeixo un paràgraf que és el que m´ha portat a la memòria, no sé ben bé per què, aquelles “Proses bàrbares” que encapçalen la nota d´avui: “…ho podem observar tot passejant per Collserola; en estat natural hi predominaria el bosc d´alzina, però a les obagues més frescals com la de la Font Groga o la riera de Vallvidrera, el bosc es converteix en mixt d´alzina i roure, amb presència de verns, salzes, freixes, àlbers i pollancres…”
Però, no val a badar! Es veu que algú amb vara alta allà on es couen menjucs de mal païr, qualifica aquests espais com a “multifuncionals”… Passem doncs de proses bàrbares i fortifiquem-nos contra les barbaritats polítiques. Hi som a tocar.
martíolaya
Octubre 26, 2008 at 7:43 pm
Martí, avui he obert el blog de notes, que diàriament hi escrius i m’he dedicat a llegir alguns dels teus escrits.
Tots em semblen prou interessants, el d’avui dia 26 m’ha agradat, si més no, ens descobreixes entorns de Barcelona, com els boscos de Collserola, tant envejats….
Ah, et felicito pel tracte que dones a la sèrie de “El cor de la ciutat”, aquesta temporada n’hi ha per llogar-hi cadires. T’he de dir que molts dies no la veiem.
esteveisabel